Vanha arvokiinteistö sai ajanmukaisen turvavalaistuksen

Helsingin Hakaniemessä, Pitkänsillan toisella puolella, sijaitsee arvokas, yli 100 vuotta sitten valmistunut kauppakiinteistö. Elannon talona tunnettu ”työväen Stockmann” on nyt uudistettu sijoitusyhtiö Antiloopin ja rakennusliike SRV:n voimin uuden ajan kauppa- ja viihtymiskeskukseksi, joka rakentuu osaksi koko Hakaniemen toria ympäristöineen. Siltasaari 10 -nimen saanut kokonaisuus avattiin yleisölle tänä syksynä.

Ja missä on ihmisiä, siellä on oltava poistumistiet. Peruskorjauksen sähkösuunnittelusta vastannut Ramboll valitsi kohteeseen Exilightin opaste- ja turvavalojärjestelmät, joiden helppo ja nopea heikkovirtakaapelointi soveltui vanhaan arvokiinteistöön erinomaisesti. Siltasaari 10:n turvavalaistus perustuu Exilightin osoitteelliseen ESC-200 -järjestelmään, johon on kytketty yli 1500 opaste- ja turvavalaisinta.

 

IoT-pohjainen turvavalojärjestelmä joustaa joka vaiheessa

Exilight toimittaa Espoonlahteen kauppakeskus Lippulaivaan langattoman EXIoT-turvavalaistusjärjestelmän syksyllä 2021. Kauppakeskuksen turvavalaistus on toteutettu viimeisimmällä teknologialla ja moderneilla valaisimilla, kohde on Suomen mittakaavassa merkittävä.

Teksti: Antti Leikas | Kuvat: Skanska

Lippulaiva purjehtii Espoonlahteen

Kauppakeskus Lippulaivan rakennustyöt on aloitettu vuonna 2020, ja valmista on tulossa ensi vuonna. Kiinteistökokonaisuuteen sijoittuu yli 100 erilaista liiketilaa sekä Espoonlahden uusi aluekirjasto. Lisäksi kauppakeskuksen alle tulee liityntäliikenteen bussiterminaali ja vuonna 2023 valmistuva Espoonlahden uusi metroasema. Lippulaivan vuosittaiseksi kävijämääräksi arvioidaan sen valmistuttua yli 8 000 000, eli keskimäärin yli 20 000 henkeä päivässä. Poikkeustilanteessa heidät kaikki on ohjattava turvallisesti ulos kiinteistöstä.

Langaton ratkaisu jättää tilaa

”Olen suunnitellut edellisen kauppakeskuksen turvavalot perinteisellä järjestelmällä, jonka valvontakeskukseen pystyi kytkemään 100 valaisinta. Joustavuuden säilyttämiseksi valainmääräksi jätettiin käytännössä 70, koska reserviä täytyi muutosten vuoksi olla”, Hyvönen kertoo. ”Lippulaivan turvavalojärjestelmä on tamperelainen EXIoT, jossa tiedonsiirto valaisimien välillä tapahtuu langattomasti. Lisäksi valitut valaisimet ovat yksikköakullisia, joten kaapeloinnin suunnittelu on yksinkertaista.”

IoT-ratkaisuun perustuva järjestelmä ei aseta valaisimien määrälle ylärajaa lainkaan, joten järjestelmää voi kasvattaa käytännössä loputtomasti. ”Tällainen ratkaisu on kauppakeskuksessa aivan optimaalinen”, sanoo Reijo Hyvönen. ”Joustavuus säilyy, vaikka tiloja muunneltaisiin kuinka. Ei tule sellaista tilannetta, että pitäisi lisätä uusi sähkökeskus.”

Urakoitsija kiittää

”Urakoitsijan syyttävä sormi osoittaa aina suunnittelijaa, jos järjestelmä ei jousta”, sanoo Hyvönen. ”EXIoTin kanssa tätä ei ole tullut vastaan. Yksinkertainen kaapelointi ja valaisimet paikolleen. Kun valaisimeen kytketään virta, se ilmesyy tietokoneen näytölle.”

Pituutta kuin Ever Givenillä

Espoon Lippulaiva on saman pituinen kuin taannoin Suezin kanavan tukkinut konttialus Ever Given, eli 400 metriä. Langattomilla verkoille pituus asettaa omat haasteensa, mutta EXIoTin etuna tällaisessa kiinteistössä on mesh-verkko, jonka valaisimet muodostavat toistensa välille itsenäisesti. Se tarkoittaa, että verkko kantaa niin pitkälle kuin valaisimia riittää. Yksikköakulliset valaisimet ilmoittavat itse huollon tarpeesta tai akkuvirran vähenemisestä, joten kiinteistöhuollon ainoaksi tehtäväksi jää reagoida ilmoituksiin. ”Valvonta voidaan suorittaa keskitetysti mistä tahansa”, kertoo EXIoTin Palle Rökman. ”Perinteisellä tekniikalla toteutetussa järjestelmässä voi olla kymmeniä valvontakeskuksia.”

Myös käyttöönotto tapahtuu vaiheittain

Langaton, IoT-pohjainen järjestelmässä kaikki voidaan tehdä vaiheittain: suunnittelu, asennus ja myös käyttöönotto. ”Järjestelmä on täysin neutraali sen suhteen, milloin siihen liitetään uusia valaisimia. Kun se on kerran pystytetty, käytännössä uusien valaisimien liittäminen tapahtuu vain laittamalla niihin virrat päälle”, Rökman kertoo. ”Tiedän, että tämä kuulostaa lähes liian helpolta, mutta näin se tapahtuu.”

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Helsinki

Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (THL) on valmistunut Helsingin Mannerheimintielle uusi K-rakennus. Tähän uudisrakennukseen sijoittuvat mm. oikeuslääketieteelliset ruumiinavaustoiminnot, histologian ja oikeustoksikologian ja oikeusgenetiikan laboratorio sekä kampusaluetta palvelevia yhteisiä tiloja. Exilight toimitti kohteeseen viimeisintä teknologiaa edustavan EXIoT turvavalaistusjärjestelmän. Järjestelmä hyödyntää langatonta tiedonsiirtoa osoitteellisten valaisimien välillä ja kohteen turvavalaistuksen toimintaa voidaan vaivattomasti valvoa etänä.

Langattomalla tiedonsiirrolla toteutettu EXIoT järjestelmä on muuntojoustavuutensa vuoksi erittäin helppo ottaa käyttöön vaiheittain työn edetessä. Koko järjestelmää ei tarvitse rakentaa kerralla valmiiksi, vaan valaisimia voidaan vaivattomasti lisätä järjestelmään myös myöhemmässä vaiheessa. Järjestelmässä ei ole rajoitusta valaisinmäärälle, joten valaisimia lisätessä ei myöskään tarvitse huolehtia perinteiseen tyyliin turvavalokeskuksen ryhmä- tai valaisinmäärärajoitteista.