Search
Close this search box.

Yritys | Ympäristö

IoT-pohjainen turvavalojärjestelmä joustaa joka vaiheessa

Exilight toimittaa Espoonlahteen kauppakeskus Lippulaivaan langattoman EXIoT-turvavalaistusjärjestelmän syksyllä 2021. Kauppakeskuksen turvavalaistus on toteutettu viimeisimmällä teknologialla ja moderneilla valaisimilla, kohde on Suomen mittakaavassa merkittävä.

Teksti: Antti Leikas | Kuvat: Skanska

Lippulaiva purjehtii Espoonlahteen

Kauppakeskus Lippulaivan rakennustyöt on aloitettu vuonna 2020, ja valmista on tulossa ensi vuonna. Kiinteistökokonaisuuteen sijoittuu yli 100 erilaista liiketilaa sekä Espoonlahden uusi aluekirjasto. Lisäksi kauppakeskuksen alle tulee liityntäliikenteen bussiterminaali ja vuonna 2023 valmistuva Espoonlahden uusi metroasema. Lippulaivan vuosittaiseksi kävijämääräksi arvioidaan sen valmistuttua yli 8 000 000, eli keskimäärin yli 20 000 henkeä päivässä. Poikkeustilanteessa heidät kaikki on ohjattava turvallisesti ulos kiinteistöstä.

Langaton ratkaisu jättää tilaa

”Olen suunnitellut edellisen kauppakeskuksen turvavalot perinteisellä järjestelmällä, jonka valvontakeskukseen pystyi kytkemään 100 valaisinta. Joustavuuden säilyttämiseksi valainmääräksi jätettiin käytännössä 70, koska reserviä täytyi muutosten vuoksi olla”, Hyvönen kertoo. ”Lippulaivan turvavalojärjestelmä on tamperelainen EXIoT, jossa tiedonsiirto valaisimien välillä tapahtuu langattomasti. Lisäksi valitut valaisimet ovat yksikköakullisia, joten kaapeloinnin suunnittelu on yksinkertaista.”

IoT-ratkaisuun perustuva järjestelmä ei aseta valaisimien määrälle ylärajaa lainkaan, joten järjestelmää voi kasvattaa käytännössä loputtomasti. ”Tällainen ratkaisu on kauppakeskuksessa aivan optimaalinen”, sanoo Reijo Hyvönen. ”Joustavuus säilyy, vaikka tiloja muunneltaisiin kuinka. Ei tule sellaista tilannetta, että pitäisi lisätä uusi sähkökeskus.”

Urakoitsija kiittää

”Urakoitsijan syyttävä sormi osoittaa aina suunnittelijaa, jos järjestelmä ei jousta”, sanoo Hyvönen. ”EXIoTin kanssa tätä ei ole tullut vastaan. Yksinkertainen kaapelointi ja valaisimet paikolleen. Kun valaisimeen kytketään virta, se ilmesyy tietokoneen näytölle.”

Pituutta kuin Ever Givenillä

Espoon Lippulaiva on saman pituinen kuin taannoin Suezin kanavan tukkinut konttialus Ever Given, eli 400 metriä. Langattomilla verkoille pituus asettaa omat haasteensa, mutta EXIoTin etuna tällaisessa kiinteistössä on mesh-verkko, jonka valaisimet muodostavat toistensa välille itsenäisesti. Se tarkoittaa, että verkko kantaa niin pitkälle kuin valaisimia riittää. Yksikköakulliset valaisimet ilmoittavat itse huollon tarpeesta tai akkuvirran vähenemisestä, joten kiinteistöhuollon ainoaksi tehtäväksi jää reagoida ilmoituksiin. ”Valvonta voidaan suorittaa keskitetysti mistä tahansa”, kertoo EXIoTin Palle Rökman. ”Perinteisellä tekniikalla toteutetussa järjestelmässä voi olla kymmeniä valvontakeskuksia.”

Myös käyttöönotto tapahtuu vaiheittain

Langaton, IoT-pohjainen järjestelmässä kaikki voidaan tehdä vaiheittain: suunnittelu, asennus ja myös käyttöönotto. ”Järjestelmä on täysin neutraali sen suhteen, milloin siihen liitetään uusia valaisimia. Kun se on kerran pystytetty, käytännössä uusien valaisimien liittäminen tapahtuu vain laittamalla niihin virrat päälle”, Rökman kertoo. ”Tiedän, että tämä kuulostaa lähes liian helpolta, mutta näin se tapahtuu.”

Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.